images/tsf_logo.jpg

Tijdens Time Shift festival gesprekken met 100-jarigen

 

Het Time Shift festival in Groningen wordt georganiseerd ter gelegenheid van het  feit dat 100 jaar geleden Le sacre du printemps van Igor Stravinsky in première ging in Parijs, wat een enorme reactie opriep en een doorbraak in de kunsten veroorzaakte. Op het gebied van muziek , theater, dans, literatuur,  film  en beeldende kunst is veel te beleven  tijdens dit evenement. Betsy Torenbos van ROODPALEIS had gesprekken met mensen die in dat jaar, 1913, geboren zijn.

 

Videoinstallatie  100 jaar als schakel - ruim 3 uur / doorlopend

De gesprekken die Betsy Torenbos voerde zijn op film vastgelegd en zij  heeft een videoinstallatie gemaakt. Deze is te zien tijdens het festival van 25 mei tot 2 juni  in de Loods op het terrein van het Ebbingekwartier aan het Boterdiep in Groningen.

De gesprekken worden doorlopend verteld en duren totaal ruim 3 uur. Op 25 en 26 mei van 11.00 tot 20 uur, 27 mei t/m 1 juni van 14.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

Op 31 mei van 18.00-20.00 is de installatie besloten.

 

Gesprekken met mensen uit 1913

De theatermaakster  kijkt vooruit door met honderdjarigen terug te kijken. Zij stelt hen vragen over de waarde van muziek in hun leven, over de liefde, de oorlog, het geloof en de dood. De vier mensen die geïnterviewd werden  zijn: Jan Bastiaans uit Annen, Ata Kandó uit Bergen, Lukas Berghuis uit Haren en mevrouw Homan uit Bedum.

 

Jan Bastiaans vertelt in het Drents over armoede in Drenthe en over de gevolgen daarvan in de Tweede Wereldoorlog. Hij is optimistisch en zingt liedjes uit zijn kindertijd. Duur 30 minuten.

 

Ata Kandó was fotografe, zij komt uit Hongarije. Na WO II ging ze met haar echtgenoot en drie kinderen naar Parijs; haar man keerde al snel terug.  Kandó leerde bij het foto bureau Magnum Ed van der Elsken kennen waarmee ze trouwde. In Nederland heeft ze haar vak verder uitgeoefend en les gegeven. Ze heeft een boeiend leven achter de rug. Ze houdt erg van Mozart, Stravinsky is haar minder bekend. Duur 1 uur 30 minuten.

 

Lukas Berghuis heeft een goedlopend bedrijf opgebouwd in  Haren.  Zijn handel was nauw verweven met de Joodse gemeenschap waar hij verhalen in het Gronings over vertelt. Hij houdt van moppen tappen, muziek heeft minder zijn belangstelling. Duur 30 minuten.

 

Mevrouw Tine Homan vond geen man die bij haar paste en zij werd directrice  van een sanatorium in Indië, waar ze TBC patiënten verpleegde. Terug In Nederland bleef ze werken in de zorg. Ook heeft ze haar ouders tot hun dood verzorgd. De dood is voor haar geen onbekende. Duur 40 minuten.

 

ROODPALEIS

Productiekern ROODPALEIS is werkzaam in Theater  De Nieuwe Kolk in Assen, in Amsterdam en op locaties. Betsy Torenbos richt zich op de mondelinge overlevering van verhalen, oral history. Zij maakt gebruik van theater, foto’s, film, installaties en performancekunst.

Concept, interviews, off-line editing, installatie: Betsy Torenbos.

In samenwerking met MY Facilities Groningen, on-line editing is van Sytse Kramer.

De installatie 100 jaar als schakel is opgedragen aan haar grootmoeder Johanna Smit Zeubring, die op 11 januari 2013 overleed op 99 jarige leeftijd.